П'ятниця, 26.04.2024, 00:52Головна | Реєстрація | Вхід

Меню сайту

Людство і довкілля

Людська діяльність

Проблеми в Україні

Кельменеччина

Форма входу

Погода

Друзі сайту

Пошук

Статистика

Интернет-статистика
Головна » 2009 » Червень » 4 » Чернівці потребують термінового вирішення екологічних проблем
Чернівці потребують термінового вирішення екологічних проблем
12:07
nullОднією з головних причин нинішньої катастрофічної повені в Західній Україні екологи називають суцільне облисіння Карпатських гір та Прикарпаття. Адже відомо, що дерева затримують вологу, а варварська вирубка карпатських лісів уже не раз накликала біду на Закарпаття та західні регіони. Але цього разу масштаб вирубки лісів досяг такої межі, що все, що впало зі зливами, опинилося в ріках.
Але навіть за цих обставин стихії можна було протистояти. Для прикладу візьмемо чернівецький ринок «Калиновський», майже повністю знищений водною стихією. Ринок розташований на березі ріки Прут, і багато хто пам’ятає 1969-ий рік, коли територія, де зараз знаходиться ринок, була повністю залита повінню. Але думали – пронесе. Не пронесло. Місту нанесено мільйонні збитки. А чому ж було не обнести територію ринку надійною обваловкою. Не було чим? А мільйони кубометрів шутру (піску, гравію, каменю), що сотнями тонн розкрадається з Пруту під маркою «русло-регулюючих робіт» і без цього. Та не було до цього діла міській владі, хоча під час виборчої компанії тодішній кандидат в мери п.Федорук М.Т. обіцяв перетворити Чернівці на маленький Париж. І Партія Зелених України тоді підтримала його. Та посівши крісло мера, п.Федорук зовсім забув про свої обіцянки. А фахівці впевнені: якщо ринок «Калиновський» був би огороджений обваловкою, то встояв би.

Мова не випадково зайшла про розкрадання шутру з Прута. Складається враження, що чернівецька влада не може нічого вдіяти з порушниками природоохоронного законодавства. Звичайно, державна екологічна інспекція України в Чернівецькій області докладає максимум зусиль, щоб покарати тих, хто нехтує вимогами закону. Але на кожному кілометрі не поставиш інспектора чи міліціонера. Потрібний суворий контроль на рівні державних адміністрацій. Мінімальні штрафи повинні зрости в сотні разів, як у наших сусідів – членів Євросоюзу. Наш порушник заплатить 51 грн штрафу і поїде далі, а румун в такій ситуації – 5 тис. євро і втратить транспортний засіб. А у нас з п’ятої ранку в Остриці гуде екскаватор і грузить до пізньої ночі… Ось такі «русло-регулюючі роботи». Як наслідок – міліють ріки, зникає риба, яка втрачає нерестилища і яку ще час від часу труять неочищеними стічними водами підприємства комунально-побутової та промислової галузі. 

Відповідь влади проста і відома заздалегідь – немає у бюджеті коштів. Але цій відмовці вже не надто віриться, адже керівник Калиновського ринку входить до першої п’ятірки чернівецьких міліонерів, а з іншого боку – ринок є комунальною власністю міста. Ну, чи не парадокс? 

Тож Чернівецька обласна організація ПЗУ закликає мера Чернівців згадати про свої передвиборчі обіцянки щодо вирішення екологічних проблем, а також звертається до вищих керівників області – губернатора В.І.Куліша та голови обласної ради І.О.Шелепницького – з вимогою взяти ці питання під особистий контроль.

Докладніше: Фото
Переглядів: 4378 | Додав: rolike | Рейтинг: 8.1/7 |
Всього коментарів: 1
1 даша  
0
это просто клас

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Створити безкоштовний сайт на uCoz